Turisztikai pályázatok beadása 2011. augusztus 1-ig!

Turisztikai pályázatok beadása 2011. augusztus 1-ig!
Turisztikai pályázatok beadása 2011. augusztus 1-ig!

Lovas vagy gasztronómiai programokhoz is lehet forrást igényelni július 1-től az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 4 milliárd forintos keretéből. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a turisztikai tevékenységek ösztönzésének támogatásáról szóló rendeletet.

A tárca célja a helyi turizmus ösztönzésével a vidéki munkahelyek megtartása, új munkahelyek létrehozása, ezáltal a vidék népességmegtartó erejének növelése. A program hosszútávon segíti a helyi gazdaságfejlesztést, ami összhangban áll a Nemzeti Vidékstratégia célkitűzéseivel.

Támogatást az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km2 népsűrűségű településeken élő magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, nonprofit szervezetek kérhetnek. A VM 35 millió forintra csökkentette az igényelhető összeg felső határát annak érdekében, hogy minél több pályázó juthasson forráshoz. A hozzájárulás mértéke hátrányos helyzetű területen 65%, egyéb területen 60%.

A kapott forrást szálláshelyek kialakítására, agro- és ökoturisztikai szolgáltatások bővítésére lehet fordítani. Szálláshelyhez nem kötődő tevékenységekre is lehet támogatást igényelni, például lovas, vadászati, vízi vagy gasztronómiai turizmushoz kapcsolódó programok fejlesztésére.

A támogatási kérelmeket évente július 1. és augusztus 1. között lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)