2011-ben a vállalkozások pályázatait várják

2011-ben a vállalkozások pályázatait várják
2011-ben a vállalkozások pályázatait várják

A Hévíz és Zalaszentgrót térségének 34 településén tevékenykedő Zala Termálvölgye LEADER akciócsoportnál eddig összesen 34 db pályázat részesült, összesen 408 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

Soha nem látott mennyiségű fejlesztési forrás áramlott térségünk falvaiba – jelentette ki az Egyesület elnöke, Guitprechtné Molnár Erzsébet. 2010-ben az EU szabványoknak megfelelő játszóterek épültek Felsőpáhokon, Zalacsányban, Batykon, Türjén, Sümegcsehin és Döbröcén. Szalapán, Kisgörbőn megújult a faluközpont, Alsópáhokon, Óhídon parkot avathattunk, Nagygörbőn, Zalabérben védett épületek újultak meg és teltek meg ismét élettel.

Nincsenek könnyű helyzetben ugyanakkor a beruházásaikat most bonyolító pályázóink, hiszen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatási rendszere sajnos eléggé túlbonyolított. De van remény a változásra, hiszen a Vidékfejlesztési Minisztériumnál jelenleg is zajlik a LEADER program felülvizsgálata. Gyorsabb pályázati döntések, átláthatóbb szabályok, egyszerűbb pályázati adatlapok és gyorsabb kifizetések is szerepelnek az ígéretek között.

Bár az ÚMVP III. és IV. tengelye által térségünknek biztosított összesen 1 milliárd forint fejlesztési forrás közel fele már lekötésre került, de még így is több száz millió forint támogatást ítélhet oda az Egyesület 7 tagú elnöksége.
A megmaradt forrásoknál a vállalkozásoké lesz a fő szerep. 2011-ben főként a munkahelyteremtő vállalkozói beruházások, például a helyi termék előállítás, turisztika területén számíthatnak fejlesztési forrásra.

Év elején kezdetét veszi a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata, amelynek keretében első körben ismét felmérik a helyi fejlesztési igényeket. Az Egyesület munkatársai hamarosan ismét várják a projektötleteket és pályázati tanácsadással állnak majd a potenciális pályázók rendelkezésére.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, www.zalatermalvolgye.hu
Közzététel: 2010. december 20.