Nagygörbői kúria

Nagygörbői Tolnai kúria
Nagygörbői Tolnai kúria avatóünnepség 2010.09.18.-án
Nagygörbői Tolnai kúria
Nagygörbői Tolnai kúria
Nagygörbői Tolnai kúria
Nagygörbői Tolnai kúria
Nagygörbői Tolnai kúria
Nagygörbői Tolnai kúria
Nagygörbői Tolnai kúria projekt emléktábla
Nagygörbői Tolnai kúria

Nagygörbő Község Önkormányzata az ÚMVP III. Vidéki örökség megőrzése jogcím pályázata segítségével felújíthatta az 1800-as években épült Tolnay kúriát.

Az önkormányzat tulajdonában lévő, helyi védelem alatt álló épület felújítása 2002-2003. évben már elkezdődött. A kúria új födémet és tetőt kapott, valamint a belső helyiségek 1/3-a felújításra került.

Az ÚMVP pályázat keretében a kúria kistérségi oktatóközponttá alakítása történt meg a belső részek felújításával. Megvalósult fűtés rekonstrukció, nyílászáró-, burkolat- valamint villamoság csere. Az épületben helyet kapott konyha, "régi mesterségek" bemutató terem, "helyi érték" bemutató terem, "paraszt" szoba, "úri" szoba, mellékhelyiségek, zuhanyzó stb.

A felújított épület multifunkcionálissá vált: egyebek között kistérségi oktatóközpontként, a falu múltját bemutató helyként, közösségi térként működik a kúria. A turizmust is szolgálja, hiszen a Zala megye hét csodája közé megválasztott Sziklafolyosóhoz a kúria mellet vezet az út.

Az önkormányzat további tervei között szerepel az épület körüli hatalmas park rendbetétele, amely így alkalmas lehet nagyobb rendezvények lebonyolítására. Szeretnék megmenteni továbbá a korábban a kúria udvarán álló díszes szökőkutat, melyet a tsz időkben egyszerűen elföldeltek.

A projekt alapadatai
Projekt címe: 
Tolnay kúria felújítása kistérségi oktatóközponttá
Pályázó neve: 
Nagygörbő Község Önkormányzata
Támogatás összege (Ft): 
25931750
Projekt összköltsége (Ft): 
32414687
Támogatási arány (%): 
100
Projektzárás dátuma: 
2010. szeptember 18
Projekt jellege: 
Infrastrukturális fejlesztés
Megvalósítás helyszíne(i): 
8356 Nagygörbő, Petőfi utca, Hrsz. 129/8.