Nyitott gazdaságok EU kiadvány

Nyitott gazdaságok EU kiadvány

2015. évi EU kiadvány a nyitott gazdaságokról és az őket segítő hálózatokról, kezdeményezésekről: "A város és a vidék közötti távolság megszüntetése".

A kiadvány magyar nyelven is letölthető az EU honlapjáról: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-communication-network/open-farms/ind...

Idézet a kiadványból:

"AZ ALÁBBIAKBAN NÉHÁNY GYAKORLATI TANÁCCSAL IGYEKSZÜNK SEGÍTENI
ÖNNEK, HOGY SIKERES NYÍLT TANYANAPOT TARTSON!

 • Győződjön meg arról, hogy a kezdeményezést egy helyi/nemzeti/Európai uniós szervezet koordinálja, és hogy sok helyi/közeli gazdaság részt vesz benne.
 • Gondolkozzon el azon, hogy milyen tevékenységekkel ragadhatja meg a látogatók figyelmét! Ilyen tevékenységek lehetnek például a tanyai séták, lovaglás lovon vagy pónin, utazás traktoron és utánfutóban, az állattartás, a gépállomány és a termékek bemutatása, művészeti és kézműves tevékenységek, állatsimogató vagy kóstoló a helyi termékekből.
 • Ha a régióra vagy területre jellemző étel- vagy italkülönlegességek termelésével foglalkozik, gondolkozzon el azon, hogyan foglalhatná bele a nyílt nap programjába!
 • Gondolja át, hogy kik érdeklődhetnek a gazdaság iránt, és miként érheti el a legjobban ezt a célcsoportot, például plakátok, szórólapok terjesztésével, a helyi iskolák felkeresésével, a helyi/országos újságokban közölt hirdetésekkel stb.
 • Ha bemutató sétát tervez a gazdaságban, tervezze meg a séta útvonalát úgy, hogy a lehető legtöbb látogató érdeklődését és igényét kielégítse, és vegye figyelembe a rendelkezésre álló időt, távolságot és várható időjárást is.
 • Gondoljon a fiatalabb látogatókra is, és szervezzen olyan tevékenységeket, amelyek leköthetik őket, például kincskeresést vagy kvízjátékot.
 • Győződjön meg arról, hogy elegendő számú segítővel rendelkezik, például alkalmazottakkal, családtagokkal, barátokkal és önkéntesekkel, akik pontosan tudják mi a feladatuk, tisztában vannak a teljes eseménnyel, és tudják, mi a teendő sürgősségi helyzetben.
 • Helyezzen ki jelzőtáblákat a látogatóknak, megkönnyítve a helyszínen való tájékozódást (parkolók, mosdók stb.).
 • Értesítse a biztosítóját az eseményről, és tartsa be az összes egészségügyi és biztonsági előírást!
 • Helyezzen ki vendégkönyvet, osszon ki kérdőívet vagy szereljen fel ötletládát, hogy megfelelő visszajelzést kaphasson a látogatóktól. Ezek segíthetnek, hogy a következő alkalommal még sikeresebb eseményt szervezzen.
 • Az előkészületek után fontolja meg, hogy a közösségi médián is hirdeti nyílt tanyanapját.
  Kérje meg barátait, szakmabeli ismerőseit és a többi szervezőt, hogy népszerűsítsék rendezvényét a közösségi médiában, a rendezvény után pedig osszák meg képeiket és hozzászólásaikat."

Közzétette: Zala Termálvölgye Egyesület