Segíteni kell az együttműködést

Cikk a Zalai Hírlapban

A Zala Termálvölgye Egyesület kapocs a termelők és a vendéglátóhelyek között.

Cikk a 2015. szeptember 17. csütörtöki Zalai Hírlapból:
Készítette: Keszei Ágnes

Zalai gasztronómia, zalai termékek - e címmel hívta műhelynapra a térségbeli termelőket és éttermek, szállodák képviselőit a Zala Termálvölgye Egyesület, hogy együttműködések alakuljanak ki.

A találkozó célja az volt, hogy megismerjék egymást a résztvevők, s párbeszéd kezdődjön, majd lehetővé váljon, hogy helyi termékek is megjelenjenek a szálláshelyek és vendéglátóhelyek kínálatában. A Zala Termálvölgye Egyesület már régóta dolgozik ezért: kapocsként fogja össze, s próbálja élénkíteni, erősíteni a párbeszédet, s ezeket az együttműködéseket. Termelőket, kézműveseket bemutató kiadvány jelent meg, több találkozón ismerkedhettek egymással termelők és reménybeli felhasználók, s készült már egy felmérés a térségbeli - Hévíz, Zalacsány, Zalaszentgrót környéki - rövid élelmiszerlánc (amikor a termelőtől a vásárlóig közvetlenül jut el a termék) helyzetéről, a piaci szereplők elvárásairól. A szerdai találkozón termékeiket is bemutatták, s kóstoltatták a gazdálkodók, élelmiszerkészítők.

- Nekünk az a legfontosabb, hogy segítsük a helyi termelőket, ha a termékeikkel meg akarnak jelenni a vendéglátóhelyeken: a kis étteremtől kezdve a nagy szállodákig és a közétkeztetésben. A legnagyobb segítséget ők igénylik ebben a kezdeti lépésben. Itt az is kiderülhet számukra, hogy ha fejleszteni akarnak, akkor milyen irányba tegyék ezt - emelte ki Guitprechtné Molnár Erzsébet, az egyesület elnöke.
Az eddigi tapasztalatok szerint egyébként a vendéglátóhelyek nyitottak, hogy helyi termékekkel színesítsék kínálatukat.

- Nem törekszünk nagy volumenre, hiszen akkor elveszik a lényeg és a minőség. Olyan programokban gondolkozunk, s keresünk hazai és külföldi példákat, melyek jól működnek. Helyi termékekből lehet havonta egyszer kóstoltatást szervezni, napi menüt összeállítani: ezekkel az apró lépésekkel lehet előrejutni. Itt a térségben a vendéglátóhelyek a borok és a friss zöldségek, gyümölcsök iránt érdeklődnek leginkább - mondta dr. Kujáni Katalin élelmiszerlánc szakértő, a szerdai műhelynap vezetője.