Vadlány gyümölcsöskertje

Vadlány gyümölcsöskertje
Vadlány gyümölcsöskertje
Vadlány gyümölcsöskertje

A projektgazda őstermelőkét lekvár főzéssel foglalkozik Kisgörbőn, a Zalai Gyümölcsműhelyben. Ez a tevékenység családja - férje, és 3 gyermeke- kiegészítő jövedelemforrása, és egyben szerves része a választott életformánknak. Ezidáig a kertekben megtermelt gyümölcsét dolgozta fel, de a szintén LEADER támogatással kialakított gyümölcsműhely beindulásával szükségessé vált nagyobb mennyiségű feldolgozható alapanyag. 3000 m2-en 72 db gyümölcsfát telepített, elsősorban a lekvár főzéshez megfelelő fajtákkal, úgymint cseresznye, meggy, szilva, kajszi, alma, körte.
Elsődleges célja volt, hogy hagyományos technológiával művelhető gyümölcsöst telepítsen klasszikus magyar fajtákkal, nagy térközökkel. A gyümölcsös gondozása során a vegyszerek használatát visszaszorítja és természetes, szerves trágyával történő tápanyag utánpótlást valósít meg.
Saját forrásból a szimbiózis és a fenntarthatóság fontosságát figyelembe véve a fák között gyógy- és fűszernövények telepítését is tervezi.
A fiatal gyümölcsös védelme indokolta, hogy kiépítésre kerüljön egy vadvédelmi kerítés is, akácoszlopokra kifeszített fonott vadhálóból. A területen lévő pinceépület is megújult. A felújítást követően egy hangulatos, tájba illő tároló-pihenő helyiség szolgálja a kerttulajdonosokat és a látogatókat.

A projekt alapadatai
Projekt címe: 
Vadlány gyümölcsöskertje
Pályázó neve: 
Kozmáné Vadász Viktória
Támogatás összege (Ft): 
5. 925. 368 Ft
Projekt összköltsége (Ft): 
9. 115. 950 Ft
Támogatási arány (%): 
65%
Projektzárás dátuma: 
2014. december 31
Projekt jellege: 
Infrastrukturális fejlesztés
Megvalósítás helyszíne(i): 
Kisgörbő, Hrsz 429.