Plébánia külső felújítása Nemesbükön

Plébánia külső felújítása Nemesbükön
Plébánia külső felújítása Nemesbükön
Plébánia külső felújítása Nemesbükön

A plébánia épülete a 19. sz. első felében épült, mely a leírások szerint a hívek adakozásaiból jött létre 1817-ben. A templom mellett műemléki környezetben (régészeti lelőhely) helyezkedik el. Az épület 1990-ig folyamatosan lakott és karbantartott volt, ezt követően azonban nem került felújításra, leromlott állapotát a drén rendszer eltömődöttsége miatt felhúzódó víz okozta. A vizesedés hatására a lábazaton és a falazaton erőteljes salétromosodás jelent meg. Ennek ellenére az épület alatt elhelyezkedő 200 éves borospince ma is kiváló állapotban van.
Az épület nyílászárói nagyon korszerűtlenek voltak, energetikai szempontból indokolt volt cseréjük, mert nem tették lehetővé a hatékony energia felhasználását.
A fejlesztés keretében megvalósult a K-i és D-i homlokzat teljes, a többi részleges felújítása, valamint teljes szigetelése. A csapadékvíz elvezetésének megoldásaként az épület köré járda készült, valamint rámpa és akadálymentes parkoló került kialakításra. Az épületen 11 db homlokzati nyílászáró cseréje valósult meg.
A felújítás hatására lehetőség nyílik arra, hogy az épület a település egyik közösségi színtere legyen, teret adva a különböző kor- és célcsoportok ( fiatalok, idősek, egyedül élők, stb.) közös programjainak. A rekonstrukció után az épület méltó részévé vált a település központjának.

A projekt alapadatai
Projekt címe: 
Plébánia külső felújítása Nemesbükön
Pályázó neve: 
Római Katolikus Plébánia Nemesbük
Támogatás összege (Ft): 
3.937.007 Ft
Projekt összköltsége (Ft): 
5.000.000 Ft
Támogatási arány (%): 
79 %
Projektzárás dátuma: 
2014. május 1
Projekt jellege: 
Infrastrukturális fejlesztés
Megvalósítás helyszíne(i): 
8371 Nemesbük, Petőfi S. u. 3. Hrsz. 330/2.