ZalA-KAR Betonbrigád

ZalA-KAR Betonbrigád
ZalA-KAR Betonbrigád
ZalA-KAR Betonbrigád

A térségben nagy gondot okoz a munkanélküliség. Mivel nincsenek nagy foglalkoztatók sokak számára a közfoglalkoztatás jelenti az egyedüli lehetőséget a jövedelemszerzésre. A közmunkákban a szakmával rendelkezőket legtöbbször csak segédmunkás munkakörben alkalmazzák, így csökken a rutinjuk és kevesebb esélyük marad elhelyezkedni a végzettségüknek megfelelő munkahelyen. Ezzel párhuzamosan a településeken a leromlott állapotú középületek, közterületek felújítása, új építmények létesítése anyagi források hiányában hosszú ideig tart, vagy meg sem valósul. A „Betonbrigád” projekt közös megoldást jelent a két problémára, hiszen a megfelelő eszközök biztosításával a térségben élő szakmunkás végzettségű munkanélküliek számára a szakmájukban kínál elhelyezkedési lehetőséget. A munkások az őszi-téli időszakban betonelemeket gyártanak, melyeket tavasszal és nyáron beépítenek az önkormányzatok által kijelölt területekre. Mivel a Betonbrigád által gyártott elemek, valamint a munkaerő olcsóbb, így a szerényebb költségvetésű településeken is elkezdődhet a közterületek, középületek felújítása.
A fejlesztés kereteiben beszerzésre került egy rázóasztal kisebb térburkoló elemek, betonlapok, kerítésoszlopok előállítására, valamint a gyártáshoz szükséges sablonelemek. Vásároltak továbbá egy betonkeverőt és egy hidraulikus bontókalapácsot adapterrel a beton felületek hatékony bontására.
A projekt adta lehetőségeknek hála eddig 1500 m2 térkő készült el, melyet a munkások a térségi önkormányzatok közterületeinek megújítására használtak fel. Az elindított munka 2015-ben is folytatódik, így a fejlesztés hosszú távon fejtheti ki pozitív hatását.

A projekt alapadatai
Projekt címe: 
ZalA-KAR Betonbrigád
Pályázó neve: 
Foglalkoztató ZalA-KAR Nonprofit Közhasznú Kft
Támogatás összege (Ft): 
2 329 500 Ft
Projekt összköltsége (Ft): 
2 329 500 Ft
Támogatási arány (%): 
100 %
Projektzárás dátuma: 
2014. augusztus 4
Projekt jellege: 
Infrastrukturális fejlesztés
Megvalósítás helyszíne(i): 
8790 Zalaszentgrót, Dózsa György u. 9.