Gyümölcsőrző Mintaprojekt

Gyümölcsőrző Mintaprojekt
Gyümölcsőrző Mintaprojekt
Gyümölcsőrző Mintaprojekt
Gyümölcsőrző Mintaprojekt

A zalaszentgróti térségre jellemző, hogy sok kisebb területű zártkerti ingatlan tartozik egy-egy településhez. Ezek a valaha gondosan művelt gyümölcsösök mára elhanyagoltak lettek. A jelenlegi tulajdonosok többségének nincs meg a tudása a műveléshez, és sokan nem tudják már, hogy milyen őshonos gyümölcsfák éltek a területen. Az elhanyagoltság miatt a még meglévő értékes fafajták kipusztulásra vannak ítélve, amiért egyre nehezebben pótolható veszteség éri térségünket a biológiai sokféleség terén.
A projekt során a térségben három mintaterületen vették számba az őshonos gyümölcsfákat. A felmérés eredményeként elkészült egy adatbázis a fák helyzetének pontos meghatározásával, a fajták leírásával, melynek célja a telepíteni szándékozók informálása a fajta jellemzőiről, oltógally elérhetőségéről (közvetítő szerep felvállalásával).
Az adatbázis alapján egy 40 oldalas kiadvány készült, amelyben röviden szerepelnek a helyi gyümölcsfajták jellemzői, szaporításuk módja, javaslatok a termés feldolgozására.
A felmérések helyszínein (Pakodon, Tilajban és Tekenyén) oltónapok és gyümölcsnapok alkalmával mutatták be a résztvevőknek az őshonos veszélyeztetett fajokat. A rendezvényeken az érdeklődők elsajátíthatták az oltás technikáját, megismerhették és megkóstolhatták a térségre jellemző gyümölcsöket, információkat kaptak feldolgozási- és tartósítási módjukról.
A fejlesztés legfőbb célja, hogy újra terjedjenek el a mára már majdnem teljesen elfeledett gyümölcsfajták és a térségre jellemző új termékek jelenjenek meg a piacon.

A projekt alapadatai
Projekt címe: 
ZalA-KAR Gyümölcsőrző Mintaprojekt
Pályázó neve: 
Foglalkoztató ZalA-KAR Nonprofit Közhasznú Kft.
Támogatás összege (Ft): 
2 436 000 Ft
Projekt összköltsége (Ft): 
2 436 000 Ft
Támogatási arány (%): 
100 %
Projektzárás dátuma: 
2014. szeptember 24
Projekt jellege: 
Egyéb nem beruházás jellegű fejlesztés
Megvalósítás helyszíne(i): 
8790 Zalaszentgrót, Dózsa Gy. u 9.