Helyi termék konferencia sorozat a Zala Termálvölgyében

Helyi termék konferencia sorozat a Zala Termálvölgyében
Helyi termék konferencia sorozat a Zala Termálvölgyében
Helyi termék konferencia sorozat a Zala Termálvölgyében
Helyi termék konferencia sorozat a Zala Termálvölgyében

2013. február és március hónapjában az Egyesület három egész napos szakmai konferenciát szervezett a térségi termék előállítóknak, fogyasztóknak, civil szervezeteknek stb. helyi termék témában a szentgyörgyvári Széchenyi Pince, Bor és Rendezvényházban.
A LEADER támogatásból megvalósuló rendezvénysorozat célja a helyi termék előállítás, fogyasztás ösztönzése, az együttműködések elősegítése volt.

Az első konferenciára 2013. február 21-én került sor „Helyi termék fejlesztés a gyakorlatban - Miért jó a helyi termék?” címmel. A rendezvényre a témában sikeres és gyakorlati tapasztalattal bíró szakembereket sikerült megnyerni előadónak az ország minden tájáról. A találkozón olyan kérdéseket boncolgattak, mint:
- miért szükséges a helyi élelmiszer előállítást, a helyi értékesítést ösztönözni?
- miért életbevágó, hogy egyre több terméket tudjunk előállítani helyben?
- milyen kezdeményezések voltak eddig és lehetnek a jövőben a térségben helyi termék témában?
- milyen konkrét segítséget kaphat az, aki helyi termék előállítással szeretne foglalkozni?

2013. március 7-én, a „Helyi termék előállítással kapcsolatos jogszabályok közérthetően” című konferencia a termék előállítással kapcsolatos bürokratikus, adminisztratív akadályok közötti eligazodást igyekezett elősegíteni. Szó volt az élelmiszer előállítással kapcsolatos szabályokról, a kistermelői rendeletről, a kereskedelem szabályozásáról és adózási-számviteli kérdésekről, amelyek leggyakrabban akadályt jelentenek az ezzel foglalkozó, vagy foglalkozni vágyó termelőknek.

A harmadik, egyben utolsó alkalom 2013. március 21-én volt „Helyi termék előállítás vállalkozói szemmel” címmel. A konferencián sikeres helyi termék előállítók mutatták be mintaértékű tevékenységüket és mesélték el tapasztalataikat. A találkozón olyan jó példák kerültek bemutatásra, amelyek jó eséllyel adaptálhatók a Zala Termálvölgye térségben is, s önbizalmat, motivációt adhattak azoknak, akik hasonló megoldásokon gondolkodnak.

A konferencián elhangzott információk, az előadók személyisége, a pódiumbeszélgetések együttesen - a visszajelzések alapján - jelentős hatással bírtak a résztvevőkre (szemléletformálás, ismeret-rendszerezés, gondolatébresztés), így elmondhatjuk, a rendezvénysorozat sikeres volt, elérte célját.

Az elhangzott előadásokról könyv készült 500 példányban.

A projekt alapadatai
Projekt címe: 
Helyi termék konferencia sorozat a Zala Termálvölgyében
Pályázó neve: 
Zala Termálvölgye Egyesület
Támogatás összege (Ft): 
2 000 000 Ft
Projekt összköltsége (Ft): 
2 000 000 Ft
Támogatási arány (%): 
100 %
Projektzárás dátuma: 
2013. május 24
Projekt jellege: 
Rendezvény
Megvalósítás helyszíne(i): 
Szentgyörgyvár, Széchenyi Pince