3. helyi termék konferencia beszámolója

3. helyi termék konferencia beszámolója

„Helyi termék előállítás vállalkozói szemmel” címmel szervezett szakmai konferenciát a Zala Termálvölgye Egyesület 2013. március 21-én. A képek előadásanyagok itt elérhetőek.

A rendezvény egy LEADER pályázatból finanszírozott helyi termék témájú konferencia sorozat harmadik állomásaként valósult meg a szentgyörgyvári Széchenyi Pince, Bor és Rendezvényházban. A sorozat célja a Hévíz és Zalaszentgrót térségi helyi termék előállítók, fogyasztók, önkormányzatok és civil szervezetek tájékoztatása, a termék előállítás, fogyasztás ösztönzése, az együttműködések elősegítése.

A harmadik találkozón a megjelent közel 50 résztvevőt az Egyesület elnöke, Guitprechtné Molnár Erzsébet köszöntötte, majd Szabó Tibor, munkaszervezet vezető tartott rövid tájékoztatót a 2013-as LEADER pályázati kiírásról, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatról.

Az első előadásban Már István a Székelygyümölcs Egyesülettől mutatta be a Székelygyümölcs program kialakulását, megvalósítási modelljét, az évek során leszűrt tapasztalatokat, valamint az elért eredményeket.

A második előadáson Lantos Tamás, Markóc polgármestere az Ormánság helyzetéről és a markóci önellátásra irányuló törekvésekről és annak nehézségeiről beszélt.

A harmadik előadáson Cuk Péter mutatta be a Lendván található családi parasztgazdaságuk kialakulását, működését, megélhetési lehetőségeit. (link: www.kmetija-cuk.si)

A közösen elfogyasztott ebéd után zárásként Sztolyka Zoltán, Rozsály polgármestere mutatta be vidám hangulatban önfenntartó falujuk egyedülálló működését, az önfenntartó működés kialakulását, és ebben a közösség szerepének fontosságát.

A nap zárásaként Herpainé Márkus Ágnes által moderált műhelybeszélgetés keretében a hallgatóságot foglalkoztató kérdéseket válaszolták meg a konferencián előadó szakértők.

Ezzel a konferenciával előadássorozatunk lezárult.
A rendezvényről készült képek az Egyesület honlapjának galériájában tekinthetők meg.
Az elhangzott előadások anyaga itt tölthető le:

  1. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálat (pdf, 1,78 MB) - Szabó Tibor, Zala Termálvölgye Egyesület munkaszervezet vezetője
  2. A Székelygyümölcs program tapasztalatai (pdf, 5,84 MB) - Már István, Székelygyümölcs Egyesület
  3. Törekvések a markóci önellátásra - Helyi termék helyben fogyasztva (pdf, 48,0 MB) - Lantos Tamás, polgármester, Markóc
  4. Több lábon álló parasztgazdaság (pdf, 10,2 MB) - Cuk Péter, Cuk Parasztgazdaság, Lendva
  5. Önfenntartó falu (pdf, 21,1 MB) - Sztolyka Zoltán, polgármester, Rozsály

Közzététel: 2013. március 22.
Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, www.zalatermalvolgye.hu