2. helyi termék konferencia beszámolója

2. helyi termék konferencia beszámolója

„Helyi termék előállítással kapcsolatos jogszabályok közérthetően” címmel szervezte második összejövetelét a Zala Termálvölgye Egyesület 2013. március 7-én. A képek előadásanyagok itt elérhetőek.

A rendezvény egy LEADER pályázatból finanszírozott helyi termék témájú szakmai konferencia sorozat második állomásaként valósult meg a szentgyörgyvári Széchenyi Pince, Bor és Rendezvényházban. A sorozat célja a Hévíz és Zalaszentgrót térségi helyi termék előállítók, fogyasztók, önkormányzatok és civil szervezetek tájékoztatása, a termék előállítás, fogyasztás ösztönzése, az együttműködések elősegítése.

A második találkozón a megjelent közel 50 résztvevőt az Egyesület elnöke, Guitprechtné Molnár Erzsébet köszöntötte, majd ismertette a nap programját.

Az első két témában Szabadkai Andrea a Magyar Biokultúra Szövetség ügyvezetője, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja tartott előadást. A tájékoztatóban kitért a kistermelői rendelet főbb pontjaira, a gyakorlati értelmezés mikéntjére, majd ismertette az élelmiszer előállítással kapcsolatos szabályokat, a kisléptékű előállítás egyszerűsített feltételeit, a fontosabb jó higiéniai gyakorlatokat.

A harmadik előadáson Pintér Imre, a Grót COOP Zrt. vezérigazgatója ismertette a helyi termékek kereskedelmének szabályozását, kitérve a kiskereskedelmi, piaci illetve a közvetlenül termelőtől való értékesítés eseteire.

Az ízletes tradicionális ebéd után, a konferencia záró előadásában Horváth János, adószakértő mutatta be a helyi termék előállítással kapcsolatban felmerülő adózási, számviteli kérdéseket, lehetséges megoldásokat.

A nap zárásaként a hallgatóságot foglalkoztató kérdéseket válaszolták meg a konferencián előadó szakértők.

A következő konferenciára 2 hét múlva „Helyi termék előállítás vállalkozói szemmel” címmel kerül sor.

A rendezvényről készült képek az Egyesület honlapjának galériájában tekinthetők meg.
Az elhangzott előadások anyaga itt tölthető le:

  1. Kistermelői rendelet (pdf, 2,16 MB) - Szabadkai Andrea, Magyar Biokultúra Szövetség ügyvezetője
  2. Élelmiszer előállítás szabályozása (pdf, 1,59 MB) - Szabadkai Andrea, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja
  3. Helyi termékek kereskedelmének szabályozása (pdf, 668 KB) - Pintér Imre, Grót COOP Zrt. vezérigazgatója
  4. Helyi termék előállítás adózási- számviteli kérdései - Horváth János, adószakértő (összefoglaló előkészítés alatt)

Közzététel: 2013. március 8.
Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, www.zalatermalvolgye.hu