1. helyi termék konferencia beszámolója

1. helyi termék konferencia beszámolója
Hírvideo: 
Nézze meg a kapcsolódó videót!

„Helyi termék fejlesztés a gyakorlatban - Miért jó a helyi termék?” címmel szervezett szakmai konferenciát a Zala Termálvölgye Egyesület 2013. február 21-én. A képek, előadásanyagok itt érhetőek el.

A rendezvény egy LEADER pályázatból finanszírozott helyi termék témájú konferencia sorozat első állomásaként a szentgyörgyvári Széchenyi Pince, Bor és Rendezvényházban valósult meg. A sorozat célja a Hévíz és Zalaszentgrót térségi helyi termék előállítók, fogyasztók, önkormányzatok és civil szervezetek tájékoztatása, a termék előállítás fogyasztás ösztönzése, az együttműködések elősegítése.

Az első konferencián a megjelent közel félszáz résztvevőt a rendezvénynek otthont adó település polgármestere, Ádovics István, valamint az Egyesület elnöke Guitprechtné Molnár Erzsébet köszöntötte, majd Lázár Péter moderátor ismertette a nap programját.

Első előadóként Darázsi Zsolt, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke beszélt a magyar élelmiszer előállítás hagyományairól, a kisléptékű élelmiszer előállítás és kereskedelem újra életre keltése érdekében kifejtett Zala megyei tevékenységeikről.

Bertényi Gábor a Szimpla Kert ötletgazdája a helyi termékek vidékfejlesztési szerepéről, jövőbeni trendekről beszélt, valamint bemutatta a hozzá kötődő sikeres termelői piac kezdeményezéseket.

Harmadik előadóként Szabadkai Andrea a Magyar Biokultúra Szövetség ügyvezetője a helyi termék előállítással, értékesítéssel kapcsolatos jogszabályok gyakorlati alkalmazásáról adott átfogó képet.

Ebéd után Sarbu-Simonyi Borbála a Védegylet Egyesület munkatársa fejtette ki részleteiben a közösség által finanszírozott mezőgazdasági megoldások feltételrendszerét, tapasztalatait.

Végül Guitprechtné Molnár Erzsébet az Egyesület elnöke mutatta be az akciócsoport területén helyi termékfejlesztés témában ezidáig megvalósult és jövőben tervezett tevékenységeket.

A konferencia műhelybeszélgetéssel zárult, melynek során a résztvevőket foglalkoztató kérdések részletes kibeszélésére is lehetőség nyílt.

A következő konferenciára 2 hét múlva, „Helyi termék előállítással kapcsolatos jogszabályok közérthetően” címmel kerül sor.
A rendezvényről készült képek az Egyesület honlapjának galériájában tekinthetőek meg.
Az elhangzott előadások anyaga itt tölthető le:

  1. A magyar élelmiszer előállítás hagyományai (pdf, 8,71 MB) - Darázsi Zsolt, Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke
  2. Helyi termék fogyasztás előnyei (pdf, 1,81 MB) - Bertényi Gábor, a Szimpla Kert és a nagymarosi termelői piac ötletgazdája
  3. Helyi termékkel kapcsolatos jogszabályok alkalmazhatósága a gyakorlatban (pdf, 2,33 MB) - Szabadkai Andrea, Magyar Biokultúra Szövetség ügyvezetője
  4. Alternatív, szolidáris értékesítési csatornák (pdf, 708 KB) - Sarbu-Simonyi Borbála, Védegylet Egyesület munkatársa
  5. Helyi termék fejlesztés a Zala Termálvölgye Térségben (pdf, 4,04 MB) - Guitprechtné Molnár Erzsébet, Egyesület elnöke

Közzététel: 2013. február 22.
Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, www.zalatermalvolgye.hu