Helyi termék rendezvénysorozat indul februárban

Helyi termék rendezvénysorozat indul februárban

Egész napos, ingyenes szakmai konferenciák várják Hévíz és Zalaszentgrót térségének helyi termék előállítóit, fogyasztóit, gazdáit, önkormányzatait, civil szervezeteit. A cél a helyi termék előállítás, fogyasztás ösztönzése, az együttműködések elősegítése.

A Zala Termálvölgye Egyesület LEADER pályázati támogatással megvalósuló rendezvényei kéthetente várják a helyi termék témában érintetteket és érdeklődőket a szentgyörgyvári Széchenyi Pince, Bor és Rendezvényházban.

Az első konferenciára 2013. február 21-én kerül sor „Helyi termék fejlesztés a gyakorlatban - Miért jó a helyi termék?” címmel. A rendezvényre a témában sikeres és gyakorlati tapasztalattal bíró szakembereket sikerült megnyerni előadónak az ország minden tájáról. A találkozón olyan kérdéseket boncolgatnak majd, mint:
- miért szükséges a helyi élelmiszer előállítást, a helyi értékesítést ösztönözni?
- miért életbevágó, hogy egyre több terméket tudjunk előállítani helyben?
- milyen kezdeményezések voltak eddig és lehetnek a jövőben a térségben helyi termék témában?
- milyen konkrét segítséget kaphat az, aki helyi termék előállítással szeretne foglalkozni?

2013. március 7-én, a „Helyi termék előállítással kapcsolatos jogszabályok közérthetően” című konferencia a termék előállítással kapcsolatos bürokratikus, adminisztratív akadályok közötti eligazodást igyekszik elősegíteni. Szó lesz az élelmiszer előállítással kapcsolatos szabályokról, a kistermelői rendeletről, a kereskedelem szabályozásáról és adózási-számviteli kérdésekről.

A harmadik, egyben utolsó alkalom 2013. március 21-én lesz „Helyi termék előállítás vállalkozói szemmel” címmel. A konferencián sikeres helyi termék előállítók mutatják be mintaértékű tevékenységüket és mesélik el tapasztalataikat. A találkozón olyan jó példák kerülnek bemutatásra, amelyek jó eséllyel adaptálhatók a Zala Termálvölgye térségben is.

A konferenciák részletes programja az Egyesület honlapján (www.zalatermalvolgye.hu) érhető el. A rendezvényen való részvétel ingyenes, ugyanakkor a hely korlátozott befogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötött.
Hogy azok se maradjanak le az információkról, akik nem tudnak részt venni a konferenciákon, a rendezvénysorozat végén az elhangzottakról könyv készül és kerül közzétételre.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület
Közzététel: 2013. január 31.