Közel az úthoz - A rezonancia miatt repedeztek a falak

Fotó: Sámel József

A forgalom miatt rossz állapotba került támfalat Alsópáhokon nemrég már felújították, Felsőpáhokon jelenleg zajlik a munka. Utóbbi településen a katolikus templom állapotát is javítják. Mindezt pályázati forrásokból.

Látványos munkálatok folynak a felsőpáhoki templomnál, a 76-os út mentén álló épület támfalát felújítják. Ezzel párhuzamosan a torony is szépül. Kovács János - aki mindkét település plébánosa - érdeklődésünkre elmondta: a hatalmas autóforgalom s a laza talaj miatt a támfalban és ezzel együtt a templom épületében is károk keletkeztek. A rezonancia miatt repedeztek a falak, az épület állaga leromlott, veszélyessé vált. Az egyházközségnek nem volt pénze arra, hogy a hibákat kijavíttassa, ezért pályáztak a szükséges összegre. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól nettó 26,9 millió forintot nyertek a szükséges munkálatokra.

- Saját erőből nem tudtuk volna bevállalni a felújítást, ugyanakkor tisztában voltunk azzal, hogy sürgősen meg kell kezdeni a munkát - mondta. - A támogatásnak köszönhetően újjáépítik a támfalat, a templom tornyát pedig acélszerkezettel erősítik meg. Mindemellett elvégzik a külső pucolást, s számos belső javításra is sor kerül. A munkálatokat tavaly szeptemberben kezdte meg a kivitelező, s a szép téli időnek köszönhetően ütemesen tudták végezni a felújítást. Bízom benne, hogy egy hónapon belül át is tudják majd adni a templomot.

Kovács János elmondta:az alsópáhoki templomhoz vezető rész akadálymentesítése, s az ottani támfal újjáépítése ugyancsak szerepelt a pályázatban. Arra nettó tizenötmillió forintot nyert az egyházközség.

- Alsópáhokon - ahol szintén a nagy autóforgalom okozott károkat a főút melletti, meglehetősen hosszú támfalban - tavaly ősszel kezdték, illetve fejezték be a munkát - tette hozzá. - Nagyon örülünk, hogy mindkét helyen sikerült pénzt szerezni a felújításra. Természetesen mind az alsópáhoki, mind a felsőpáhoki templomnál is akadnak még tennivalók, melyeket majd erőnkhöz mérten elvégzünk a jövőben.

Forrás: Zalai Hírlap
2012. január. 18. szerda | Szerző: Sámel József