Határtalan együttműködés, a közös értékek mentén

Határtalan együttműködés, a közös értékek mentén

A magyarországi Hévíz és Zalaszentgrót, valamint a horvátországi Cazma és Cakovec városok, illetve az általuk képviselt térségek a kulturális és turisztikai kapcsolatok mélyítése érdekében közös rendezvénysorozatot szerveznek.

A közel 102 ezer EUR összköltségű projekt finanszírozásához „Friendship without borders through common values” címmel pályázatot nyújtottak be. A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében több mint 90 ezer EUR összegben finanszírozott projekt célja az érintett térségek természeti, épített és kulturális örökségeinek kölcsönös bemutatása, fenntartható fejlesztése, valamint ezen keresztül a helyi lakosság közötti multikulturális kapcsolatok erősítése.

A projekt keretében 2011. augusztus és 2012. július között értékleltár készül valamennyi térség természeti és kulturális örökségeiről, valamint a kulturális és hagyományőrző csoportok révén a térségek kölcsönösen is bemutatkoznak, nagyrendezvények formájában. A személyközi kapcsolatok fejlesztése és a multikulturális térség jövőbeni kialakítása érdekében művészeti-képzőművészeti táborokban ismerkedhetnek a gyerekek egymással és egymás helyi kultúrájával, a határ mindkét oldaláról. Emellett a projekt részeként közös honlap kerül kialakításra (www.hu-hr-friendship.eu), valamint elkészül az örökségek és az együttműködés hosszú távú közös fenntartását célzó stratégia.

A projekt széles körű partnerségre épül: a vezető kedvezményezett, Foglalkoztató ZalA-KAR Nonprofit Közhasznú Kft és projekt partnerei (Cazma Önkormányzata, Medimurska megye megyei önkormányzata és a hévízi Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény) mellett a projekt előkészítésében és a tevékenységek lebonyolításában további összesen 20 társult partner vesz részt.

E szervezetek, korábbi aktivitásuk révén jelentős tapasztalatokra tettek szert a helyi értékek felkutatása, értékőrző bemutatása, valamint a kulturális programok szervezése terén. A széleskörű, aktív partnerség hatékonyan járul hozzá a projekt céljainak eléréséhez, a multikulturális személyközi kapcsolatok bővüléséhez és mélyüléséhez a közös határtérségben.

A projekt kiemelt rendezvényei:

 • 2011. augusztus 26., Hévíz – nyitó rendezvény: sajtó-nyilvános esemény, a résztvevő települések/térségek rövid bemutatkozása, közös felületek és külső-belső kommunikáció kialakítása
 • 2011. szeptember – 2012. július – projekt-események a 4 településen/térségben: egy hetes tábor gyerekek részére Zalaszentgróton és Cazman (valamennyi térségből, összesen 20 fő), a saját térség bemutatása, a fogadó térség kultúrájának „tanulása”, hétvégi nagyrendezvény mindegyik térségben (helyi termelők, kézművesek, kulturális és hagyományőrző csoportok fellépése valamennyi térségből, térségenként 40 fő)
 • 2011. szeptember 2-4. – Cakovec
 • 2012. május 11-13. – Hévíz
 • 2012. június 18-24. – Zalaszentgrót
 • 2012. július 2-8. – Cazma
 • 2012. július 17., Cakovec – záró rendezvény: sajtó-nyilvános esemény, a projekt értékelése, kiadványok bemutatása, további együttműködési lehetőségek
  • Forrás: Foglalkoztató ZalA-KAR Nonprofit Közhasznú Kft
   Közzététel: 2011. augusztus 10.

Kapcsolódó cikkek